Loop je wel eens te fietsen of te wandelen en dan zie je opeens een kudde schapen die ergens aan het grazen zijn. Na een paar uur kan de kudde ineens weer weg zijn. Soms zie je ze op de heide wandelen met een schapenherder, soms op een terrein langs de snelweg. Hoe werkt dat en wat is het nut van schapen?

Schapen zijn erg nuttig voor de natuur. Ze grazen, eten gras en planten en verder hebben ze weinig onderhoud nodig. Het zijn dus erg goedkope natuurlijke grasmaaiers.

De schapen trappen de grond vast en voorkomen dat er struiken en bomen de kans hebben om te groeien. Het hangt er dus van af waar je de schapen voor nodig hebt. Meestal is het het kaalmaken of kort houden van gras.

Begrazing door schapen is al een eeuwenoude manier om bijvoorbeeld gras kort te houden op terreinen of gebieden waar een grasmaaier moeilijk bijkomt. Het kan ook bewust zijn dat het op een natuurlijke manier een terrein wordt bijgehouden. Het werkt zo dat er een herder is die met de schapen rondtrekt. De herder trekt tussen de winterweiden in het laagland en zomerweiden in de hoger gelegen gebieden rond met zijn of haar schapen. Ook zijn er honden bij die de roede bij elkaar houdt. Een herder zonder honden is verloren. De honden doen dan ook het werk. Hoe groter de kudde schapen, des te meer honden er nodig zijn. Het zijn vaak border collies die zeer geschikt zijn voor dit werk. 

Soorten begrazing

Verwildering: Dit wordt  toegepast in grote natuurgebieden waar de natuur zijn gang moet kunnen gaan. Vaak ontbreken de natuurlijke begrazers en laat met dus konikpaarden en wilde runderen hier los. Deze dieren kunnen zich in natuurlijke kuddes het hele jaar rond zelfstandig handhaven in een bepaald gebied. Het is prachtig om deze dieren vrij te zien rondlopen in natuurgebieden. 

 

Onderhoud: Onderhoudsbegrazing is om terreinen te onderhouden. Het is een mooie en natuurlijke manier van onderhoud plegen aan terreinen. Je ziet het vaak op de meest moeilijke plekken waar een hovenier moeilijk bij komt. Daarnaast is het ook veel goedkoper om begrazing te laten doen door o.a. schapen. Voorbeelden van moeilijke plekken zijn bermen en steile plekken. Een maaimachine kan hier niet of nauwelijks bijkomen. Ook is het handig op landbouwgrond of bossen. Bij het onderhoud van bioverse landschappen is de schaap een ideale uitkomst.