Versnellingsbak vervangen

Iedere autobezitter weet het: je auto is belangrijk. Je bent er meer gehecht aan dan aan de andere spullen die je hebt, want je trouwe vervoerder brengt jou overal naartoe, en je kunt er altijd op bouwen. Tenminste, als je hem goed onderhoudt natuurlijk. Het is daarom zaak om goed in de gaten te houden of alles het nog naar behoren doet, en of er eventuele onderdelen op een zeker moment aan vervanging toe zijn. Een versnellingsbak vervangen is namelijk best een klus.

Ga goed voorbereid op weg

Natuurlijk laat je je auto regelmatig checken op eventuele gebreken, in ieder geval jaarlijks. Een APK is niet voor niets verplicht om de weg op te mogen: je wil dat alles bij alle auto’s enigszins in orde is. Nu is het zo dat het checken van de versnellingsbak niet noodzakelijk onderdeel van zo’n check, of in ieder geval niet uitgebreid. Je wil natuurlijk niet dat je er onderweg achter komt dat het nodig is om je versnellingsbak te vervangen, dus het is slim om voordat je begint aan een verre reis (of gewoon een roadtrip van een midweek) de boel even na te laten kijken. Moet de versnellingsbak vervangen worden? Dan weet je dat in ieder geval voordat je vertrekt, en sta je later bijvoorbeeld niet in een vreemd land in de vluchtstrook te bellen met de ANWB. Dat scheelt een hoop vakantiestress, en daarbij bespaar je er ook veel kosten mee.

Denk na over de lange termijn

Ga de volgende keer als je bij je vaste garage bent eens na of je op de hoogte bent van alles wat er mis kan gaan en er eventueel vervangen moet worden aan je auto binnenkort. Heb je nog geen vaste garage? Dan is het zaak om er zo snel mogelijk een te vinden waar je je fijn bij voelt, en die zich specialiseert in het soort auto dat je hebt. Een betrouwbare garage is het halve werk.